Vállalkozás erősítő együttműködések a magyar-román határ mentén


A magyar-román gazdasági kapcsolatokat sok szervezet és program segíti, írásunkban ezeket szeretnénk röviden bemutatni azzal a szándékkal, hogy többlet információkkal szolgáljunk azok számára, akik üzleti kapcsolatokat szeretnének kialakítani Romániában és Magyarországon. 


Romániai Magyar Üzleti Egyesület

A R.M.Ü.E. (Romániai Magyar Üzleti Egyesület) több magyar/üzletember és cég, valamint a Magyar Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium bukaresti ITDH irodája a Bukaresti Magyar Külképviselet kezdeményezésével jött létre 2005. május 15-én.

Az egyesület ambiciózus célja, hogy tömörítse a magyarországi befektetők számának legalább 15%-át, gazdasági erejének 85%-át, és a romániai magyar vállalkozások 25 %-át. Ezzel a gazdasági szerepével és társadalmi felelősségvállalásával a legfontosabb katalizátorává váljon a magyarországi román és romániai magyar befektetéseknek, és a kapcsolatok jelentős javulásának  és bővülésének.

Érdemes meglátogatni az egyesület honlapját, mivel sok magas színvonalú előadás és prezentációt kínál az érdeklődőknek.  A www.hungarianbusiness.ro kezdő oldalán a a 2012-es bemutatók alatt az egyesület által meghívott szakértők előadásai olvashatóak el, a romániai és a magyar mezőgazdaságról, az üzleti életről az EU pályázati rendszerekről prioritásokról tendenciákról, és Erdély 2020 Fejlesztési Terv -ről is olvashatunk.

Az egyesület sok olyan szolgáltatás kínál (többek között jogi, gazdasági, pénzügyi és számviteli tanácsadást) , ami megkönnyítheti az első lépéseket egy vállalkozás számára Romániában vagy Magyarországon.

 

Kárpátia Magyar-Román kereskedelmi és iparkamara

Ezt a szervezete egy 2005. októberi közös magyar-román kormányülést követően a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  hozta létre  Kolozsváron, létrehozását több fontos szempont is indokolta, mint például a két ország közötti gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok látványos fejlődése, a kölcsönös beruházások volumenének növekedése, az európai integráció által megkívánt gazdasági összefogás igénye. Ez a két ország gazdasági kapcsolatainak növekedése fényében fontos és kihagyhatatlan lépés volt. Mint iparkamara legfőbb szolgáltatásként általános tanácsadást végez Magyarország és Románia gazdaságának helyzetéről, annak szabályozásáról, új jogszabályokról, módosításokról szolgál információkkal. Ami talán még fontosabb egy kezdő vállalkozás számára az az, hogy az iparkamara összeállított egy címlistát a hasznos információk alatt www.ccirm.com oldalon a magyar és a román  közigazgatási szervezetekről kamarákról, és önkormányzatokról ezzel segítve minden magyar és román vállalkozókat a másik országban történő eligazodásban.

Érdekesség hogy a Kamara megjelentetett egy   "Termelési stratégiák és eljárások című kiadványt, melyben részletes elemzésre és összehasonlításra kerültek a magyarországi és romániai fém- és gépgyártó iparban tevékenykedő cégek termelési stratégiái, gyakorlatai. A kutatást a a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara végezte, együttműködve a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamarával.

 

Kárpát régió üzleti hálózat

A Magyar Kormány gazdasági programjának szerves része, egy átfogó  hátáron átnyúló gazdasági kapcsolatokat fejlesztő hálózat létrehozása összhangban  a Wekerle- és azon belül a Mikó-tervben megfogalmazottakkal.

A Kárpát Régió Üzleti Hálózat első irodája a kolozsvári kereskedelmi és iparkamara irodaházában foglalt helyet, amelyet egy éven belül összesen tíz hasonló iroda követett a Magyarországgal szomszédos országokban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában  és Horvátországban. Romániában a kolozsvári iroda 2012 májusi megnyitása óta Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen van már önálló kirendeltség. A hálózat alapfeladata az üzleti és jogi tájékoztatás, kereskedelemfejlesztési programok és rendezvények szervezése, gazdasági szervezetek adatbázisainak kialakítása, valamint munkaerő-piaci elemzések elkészítése lesz.

A kereskedelem fejlesztés első lépéseként az irodák arra fókuszálnak, hogy a szomszéd országban  a hazai termékeke mellett eladható alternatív termékek kereskedelmét segítsék, hogy az ilyen áruk  ne távoli országokból érkezzenek a célpiacra, hanem inkább rövidebb kereskedelmi láncon keresztül a szomszédból érkezzenek a hazai piacokra.  A most megnyílt irodák munkatársai kereskedelmi kapcsolatokat próbálnak létrehozni minden hozzájuk forduló vállalkozás számára úgy, hogy az ősztől már mind a tíz régióban működő hálózat összes irodájához eljuttatják az őket megkereső vállalkozások kéréseit kérdéseit, és megpróbálnak ezáltal új ügyfeleket és kereskedelmi partnereket találni számukra a másik országban.

Az első iroda megnyitása,  óta az irodák munkatársai számos üzlet megkötésében, telephelyek közvetítésében, partnerközvetítésben, cégalapításban is közreműködtek. Mindez jól mutatja a hálózat létrehozásának szükségszerűségét.

 

Lukács Sándor

Belépés és regisztráció a cégadatbázisba
A „Vállalkozáserősítő program a Körös-Sárréten, valamint Bors és térségében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul(t) meg ( www.huro-cbc.eu ), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával.

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Proiectul intitulat „Program pentru sprijinirea mediului anteprenorial, în regiunea Körös-Sárrét şi Borş” este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 ( www.huro-cbc.eu ) şi este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante în program, Ungaria si România.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.